ESP  CAT  ENG

The shelter of a wall

1 copia

2 copia

3 copia

4 copia

5 copia

6 copiav2

7 copia

8 copia

9 copia

11 copia

Otros G 730

12 copia

Y2

14

Axo emplazamiento

Axo constructivaplanta y seccion

 

The Shelter of a wall

Allà la veig!, de feixes i boscos rodejada,
amb sos pallers que daura del sol ponent la llum.
Ja veig ses parets, sa rústega teulada,
sa negra xemeneia que de la llar sagrada
al cel aixeca el fum.
 
La masia, Francesc Casas i Amigó

We are in Baix Empordà. On top of a small cliff, overlooking a set of fields full of sunflowers. Facing the sea, strongly stalked by the Tramontana winds. Behind an old wall of a house, which guards its farmhouse and annex territory in ruins.

The commission requires rebuilding the found pursuing the idea of ​​a place to spend the weekend.

The project is located, sheltered by the only wall that still stands the test of time.

Parallel to the wall, protected from outside views, from the hot summer sun and the cold winter wind, two rooms are situated. One facing South, looks out at one end of the wall. Another with South and East orientation, penetrates the center of the wall, through a small window that allows connecting different times on the horizon. After the wall, the great room appears dominating the views. Freely and in the central part of the house, a black box, contains all the domestic services. Two bathrooms again reveal the context, through the reflection of the mirrors and glazed tiles. Competing with the views of the living room, the kitchen adds to the resource of the bathrooms, taking advantage of the polished marble.

In reality, everything is explained in a small 80cm offset that separates the traces of the old building from the new one. The subtle dislocation, avoids taking off the old construction in the execution of the new one. It allows to stabilize it by giving space to a dry stone backing, which uses loose rocks from the excavation of the exposed slab. But above all, it forces us to constantly wander between limits that indeterminate the presence of both realities. In the same direction, 11 prefabricated wooden pillars are placed on the base, parallel to the existing wall. A vertical structure that, through transparency and slenderness, stands capable of recomposing the ruin. Opposed to this in the opposite corner, a new wooden shelter completes the vertical and horizontal enclosure of the new house. This time it is a continuous shell built in CLT. In its horizontal, a set of old tiles from the environment can be seen reused. In the vertical, the trowel of a local bricklayer, again throwing coarse sand mortar. In a productive mimesis with the elements that actually build the place.

PROCESO CONSTRUCTIVOTEXTURAS