ESP  CAT  ENG

LLEÓ HOUSE

01 copia

02 copia 03 copia 04 copia 05 copia 06 copia 07 copia 08 copia 09 copia 10

BETWEEN BALCONIES

We are inside a 30m2 apartment located on the first floor of a multi-family building built in 1900 in the Raval district of Barcelona. The house retains a type of narrow high-rise bay that houses a blinded interior room, a bathroom that ventilates through a dark courtyard and a kitchen-living room that receives light from the outside of the street through a balcony.

The proposal reflects on how to enhance the limited entry of light, how to make space more flexible and how to multiply in this context the small existing useful surface. It does so by becoming aware of the specific way of inhabiting the place; of the particular life that is lived between the balconies of the nearby streets; and how these small projections of the facade, manage to extend the interior life of the neighbouring typologies colonizing the exterior in an intense way.

A mezzanine is projected building the idea of ​​a new interior “balcony” that seizes the existing height, intensifies the possibilities of use of the space and dialogues with the materiality of the structural support of the slab. The two interior partitions that make up the only room available are demolished by appealing the system through a large beam of laminated wood that exposes the traces of the operation. A skylight window opens in the partition that separates the bathroom from the living room, which suspends the structure created for the attic, allowing light to spread to the darkest part of the floor. Inside, the ceramic strips of the balcony extend through a new terracotta floor. The idea of ​​hiding intimacy and protecting yourself from outside light through roller blinds is also reproduced inside. As tracing inside an allegory of the environment.

Axo